Can Fàbregas: parlem?

Agnès Garcia, Núria Manté i Agàpit BorràsParlament de la Núria Manté, portaveu de la plataforma Salvem Can Fàbregas a l'acte informatiu "i ara, què?", celebrat el 19 de desembre de 2012 a la sala d'actes de Can Palauet (Mataró).

A la taula el Sr. Agàpit Borràs, arquitecte, redactor juntament amb la Sra. Mariona Gallifa del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i membre del Consell del Patrimoni Arquitectònic Municipal, la Sra. Agnès García Ayala, advocada del Col:lectiu Ronda i jo mateixa Núria Manté, portaveu de la Plataforma Salvem Can Fàbregas i de Caralt.

La dinàmica de l’acte serà: en primer lloc parlaré del dia a dia del procés de Can Fàbregas. Seguidament l’Agnès ens explicarà amb paraules entenedores el contingut de la sentència que declara nul ple dret el desmuntatge de Can Fàbregas i per últim l’Agàpit ens farà una explicació del “I ara què?”. Intentarem tots tres no allargar-nos massa per donar temps a la vostra participació amb preguntes sobre els dubtes que us hagi pogut generar l’explicació sobre aquest afer que avui tractem.

Acte de la plataforma Salvem Can Fàbregas a Can Palauet (desembre 2012)Abans de començar la meva explicació vull donar les gràcies al nostre estimat Pep Manté,  que malauradament ens va deixar fa un temps, que en el seu moment va creure en el projecte, ens va encoratjar a defensar les nostres demandes i, fins l’últim moment de la seva vida, va mantenir l’esperança que en aquest afer ens donarien la raó. Gràcies també a l’Agnès García que va recollir l’encàrrec d’en Pep Manté i que, sense estalviar esforços i hores, va dedicar-se a defensar amb arguments legals les nostres reivindicacions. I també gràcies a l’Agàpit Borràs pels coneixements en el camp de l’arquitectura,  pels seus contactes i per l’assessorament en tot moment.

Malgrat tenir tota la raó, és ben cert que sense aquestes ajuts i el suport econòmic en algunes ocasions i moral en tot moment de molts dels que avui esteu amb nosaltres, no hauria sigut possible arribar fins on hem arribat. Gràcies a tothom

Començo la meva explicació:

Núria Manté, portaveu de la plataforma Salvem Can FàbregasLa Plataforma Salvem Can Fàbregas es constitueix el dia 22 de gener del 2007 quan un grup de ciutadans es varen assabentar de què a la reunió del 18 de desembre del 2006, al Consell Municipal de Patrimoni Arquitectònic s’ havia proposat i votat canviar la protecció de Can Fàbregas del nivell A (façanes, volumetria i estructura) a nivell H (únicament protecció documental). A la reunió hi havia assistit per defensar aquesta postura l'Oriol Bohigas i Francesc Gual amb l’argument que si l’equip de govern volia instal·lar la futura Locomotora Comercial, El Corte Inglés necessitava tot l’espai, i es va presentar una maqueta que preveia l’enderroc de Can Fàbregas.

En votació secreta es decideix el canvi de catalogació per 6 vots a favor, 5 en contra i 2 abstencions.

Aquest és el naixement de la Plataforma però la història comença molt abans.

No sé si cal anar tan enrere però crec que la història comença l’any 1982 quan Naves Biada SA compra la finca de Can Fàbregas i de Caralt.  Apuntem-nos aquesta dada ja que en tornarem a parlar. Al 1996 s’aprova el Pla General d’Ordenació Urbana de Mataró.  Al novembre del 2002 s’aprova el Pla Especial del Catàleg del Patrimoni;  Can Fàbregas i de Caralt és catalogada amb el nivell més alt de protecció.

Tampoc cal que ens hi entretinguem massa però durant els anys que van del 1996 fins el 2007 es produeixen una sèrie de canvis i modificacions al Pla General que influiran fortament en els futurs esdeveniments.

Al desembre del 2003 s’aprova el Programa d’Orientació per als Equipaments Comercials (POEC); després s’aprova la modificació del Pla àmbit de Rda. Barceló que proposa una ordenació unitària de tot el conjunt de la Ronda, com un eix comercial i de serveis i s’hi incorporen les determinacions necessàries per a permetre la implantació d‘uns grans magatzems comercials en aquest sector. Amb aquest document sorgeix la possibilitat d’implantar a Mataró el que en un primer moment se’n va dir una “locomotora comercial”.

Al gener del 2005 Naves Biada (n’hem parlat abans) proposa ubicar un centre comercial en el sector de l’Illa de Can Fàbregas.

Torno al començament de la meva explicació:

Salvem Can Fàbregas de MataróAl gener del 2007 una cinquantena de veïns i veïnes assabentats de l’acord de canvi de catalogació  de l’entorn del carrer Biada ens constituïm en  Plataforma Salvem Can Fàbregas i de Caralt i comencem a mobilitzar-nos per no permetre que es perdi la catalogació  patrimonial de Can Fàbregas i aconseguir que la nau es quedi al seu lloc. “No volem més capgrosssades”.

Al març d’aquest mateix any CiU sol·licita i aconsegueix la nul·litat de ple dret de la votació de l’acte de descatalogació.

Reunions, actes informatius, manifestacions, debats públics, participació als Plens municipals, festes reivindicatives,  actuacions de Circ al pati de la mateixa  fàbrica, participació en programes de ràdio i de televisió, anada Kortijk (Flandes) a una trobada de voluntaris  europeus per la defensa de la conservació del patrimoni industrial ... Em descuido alguna cosa?

Anades i tornades a Barcelona per entrevistar-nos amb els nostres governants, teòricament responsables del Patrimoni Arquitectònic del nostre país, i explicar-los que el que s’anava a fer era un veritable disbarat. Ja ho deia Sócrates: “Qui ens ha de protegir dels que han protegir?” No ens en vàrem sortir.

A l’octubre del 2007 l’arquitecte JM Puig Boltà signa l’informe “Estudis Nau Can Fàbregas i de Caralt” on proposa tres alternatives de com treure Can Fàbregas del seu lloc. I PUMSA presenta públicament “L’alternativa al tractament que s’ha de donar a la nau catalogada de la fàbrica Fàbregas i de Caralt”.

La Plataforma definim el projecte de trasllat com “digne d’un parc d’atraccions de Terra Mítica”, rocambolesc, ... i ens sembla vergonyós que el govern de l’Ajuntament plantegi la fórmula de la reubicació com a única solució a un problema creat per ells mateixos. Nosaltres hem defensat des del primer moment que Can Fàbregas ha de seguir al seu lloc i que la fàbrica és compatible amb qualsevol altre ús. Defensar el patrimoni és també apostar pel progrés.

Seguint els repetits suggeriments precisament del Sr. Baron i del Sr. Bassas (“si teniu alguna cosa a dir aneu al Jutjat”) el 14 de gener del 2009 la Plataforma anunciem en roda de premsa que iniciem la lluita legal: presentem recurs rere recurs. Tenim raó però no ens la donen.

Els vents han bufat en contra nostre durant molt temps però hem sabut mantenir l’esperança, com en Pep Manté, que en aquest assumpte ens donarien la raó. I fins avui. Finalment la sentència del Tribunal Superior de Justícia declara Nul de ple dret el desmuntatge de Can Fàbregas. Arriba tard. El mal està fet, el govern del tripartit es va gastar molts diners i és difícil tornar enrere. Algú hauria de sentir-se’n responsable. Si s’hagués escoltat el que sempre ha dit la plataforma a hores d’ara tindríem una altra situació.

La sentència diu que estem al mateix lloc on varem començar. No es podia desmuntar Can Fàbregas. I ara què? Reprenem el procés judicial? O potser dialoguem?